- Ürün Özellikleri
- Taksit Seçenekleri
-
Yorumlar (0)
- Tavsiye Et
- Teslimat & İade
%100 Tam Sentetik, poliglikol bazlı, DOT 5.1, DOT 4 ve DOT 3 üreticilerinin tavsiyesine uyan fren ve debriyaj hidroliği.
Özellikle ABSli araçlar için tavsiye edilmektedir.
Kuru kaynama noktası 270 °C / 518 °F. Islak kaynama noktası 185 °C / 365 °F.
Standartlar: FMVSS 116 DOT 5.1 NON SILICONE BASE & DOT 4 & DOT 3; SAE J 1703.
DOT 5.1
Kullanım Şekli: Hidrolik sistemle çalışan tüm fren ve debriyaj sistemlerinde üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda DOT5.1, DOT3 ve DOT4 ile uyumlu kullanılabilmektedir. Akıcılığı özel olarak ABS sistemli motosiklet fren sistemleri için formüle edilmiştir.
Standartlar: FMVSS 116 DOT 5.1 SILIKONSUZ YAPI, DOT 4 and DOT 3 SAE J 1703, ISO 4925 (5.1, 4 & 3)
Uzun Ömürlü Hidrolik: Yüksek ıslak kaynama noktası (185°C / 365°F), DOT 4’ten ( minimum 155°C / 311°F) ve DOT 3 ( minimum 140°C / 284°F) ten daha üstündür ve bu sayede daha uzun kullanım ömrünü garantiler. DOT 3 / DOT 4 ve DOT 5.1 fren hidrolikleri havadaki nemi absorbe etme özelliğine sahiptirler. Bu nedenle kaynama noktaları (ve güvenirlikleri) düşmektedir. Bu nedenle ıslak kaynama noktası değerleri çok önemlidir. Islak kaynama noktası bir yıllık kullanımdan sonra fren hidroliğinin durumunun en iyi göstergesidir. Özel olarak ABSli motorlar için üretilmiştir. DOT4 (1800 cp e kadar) ve DOT3 (1500 cpye kadar) fren hidroliklerinden daha düşük viskozitesi ile (820 at -40°C / -40°F) ABS sisteminin mikrovalfleri arasında daha rahat bir sıvı devirdaimi sağlar. Keçelere zarar vermez ve pas önleyicidir.
Tavsiyeler: DOT 3, DOT 4 ve DOT 5.1 SILIKONSUZ ürünlerle karıştırılabilir. Silikonlu (DOT 5 silikon bazlı) ve mineral bazlı sıvılar ile (LHM) karıştırmayınız!. Fren hidroliğini orjinal kutusunda ağzı sıkı şekilde kapalı olarak muhafaza ediniz. Nem almasına müsaade etmeyiniz. Ellerinizle, boya ve cila ile temas etmemesine dikkat ediniz. Kimyasal reaksiyona girebilir. Cilt ile temas etmesi durumunda su ile yıkayınız.
Fren Hidroliği nedir ?
Fren hidrolikleri 2(iki) yılda bir kere değiştirilmelidir. Öncelikle fren hidrolik sıvısı/yağı nedir.
Fren hidroliği, motorlu araçlada fren sistemleri hidrolik prensiplerine göre çalışır.
Sıkıştırılamayan bir sıvı ile dolu olan kapalı sisteme bir tarafından basınç uygularsanız (fren elciği ya da fren pedalı) diğer uçtaki pistonda güç elde edersiniz. Bu güç de fren balatalarını fren disklerine ya da kampanalara bastırarak yavaşlamanızı sağlar. Bu sırada açığa çıkan ısının bir kısmı metal aksam vasıtası ile fren sıvısına aktarılarak onun da ısınmasına sebep
olur.
Fren hidrolik sıvısının/yağının tiplerine gelince, kimyasal olarak 2 ye ayrılır:
Silikon temelli yağlar (DOT 5)
Silikon içerir
Boyaya zarar vermez
Daha fazla sıkıştırılabilir olduğu için frenlerde süngerimsi bir his oluşturur.
Suyla karışmaz dolayısı ile fren sisteminde su/yağ/su/yağ şeklinde bir durum oluşur.
2.Polyglycol Ether temelli yağlar (DOT 3, DOT 4, DOT 5.1)
Boyalı ve plastik yüzeylere ciddi şekilde zarar verir. Kullanırken son derece dikkatli olunmalıdır. Aynı şekilde deri ve gözler ile teması kesinlikle önlenmelidir. Temas durumunda hemen bol su ile yıkanmalıdır.
Su ile karışabilir.
Silikon temelli sıvılar gibi frenlerde süngersi bir hisse yol açmaz.
DOT nedir?
Department of Transportation (Ulaştırma Birimi) kelimelerinin kısaltmasından oluşturulmuş bir Amerikan standardını belirtir. DOT sayıları fren sıvılarının KURU ve ISLAK kaynama derecelerine göre belirlenir.
Fren sıvısının kaynama derecesi DOT tipine ve içindeki su miktarına bağlı olarak değişir. Fren sıvısı havanın içindeki nemi çeker. İşte bu yüzden fren sıvılarını kullandıktan sonra kutunun kapağını hemen sıkıca kapatmanız gerekir. En sağlıklısı küçük ambalajlarda alıp ihtiyaç kadarını kullanıp kalanını uygun şekilde yok etmektir.
Fren sıvısının içine su karışması neden zararlı?
Fren sıvıları kaynama derecelerine göre sınıflandırılır. Sıvıya karışan su,sıvının kaynama derecesini düşürerek frenlerin daha çabuk işe yaramaz hale gelmesine sebep olur. Kaynama sonucu ortaya çıkan buhar basınç uygulandığında sıkıştırılabileceği için pedala ya da elciğe uygulanan basınç, kaliperdeki pistona iletilemeyecek, dolayısı ile frenleriniz tutmayacaktır.
Aşağıdaki grafikte yeni konulmuş bir hidrolik fren yağı 1 yıl boyunca formunu korurken 18 ay sonra kaynama noktası daha aşağı derecelere düşmektedir.
DOT3, DOT4, DOT5, DOT5,1 RBF660
DOT dereceleri ıslak ve kuru kaynama derecelerini belirtir. Kuru kaynama derecesi, içinde su olmayan sistemde sıvının kaynayacağı, dolayısı ile frenlerin işe yaramaz hale geleceği sıcaklığı, ıslak kaynama derecesi ise içinde %3 su bulunan sıvının kaynama derecesini göstermektedir.
Kuru kaynama noktası
Islak kaynama noktası
DOT 3
205 °C
140 °C
DOT 4
240 °C
155 °C
DOT 5
260 °C
180 °C
DOT 5.1
270 °C
190 °C
RBF660
325°C
204°C
Görüldüğü gibi %3 su bile sıvının kaynama derecesini ciddi oranda etkilemektedir. Aynı zamanda sisteme giren su fren sistemi içindeki metal parçalarda da paslanmaya sebep olacaktır.
Sisteme su girmesini engellemek için neler yapılabilir?
Fren hidrolik rezervuarlarının kapaklarını sıkı bir şekilde kapalı tutun ve açmak zorunda kaldığınızda ya da sıvıyı doldurduktan/tamamladıktan sonra hemen kapatın.
2 yılda bir kere mutlaka fren hidrolik sıvısını değiştirin
2 yılda 1 kez fren sıvısı değişiminde yeni ve kapalı bir ambalajdaki sıvıyı kullanın ve kalanını saklayıp tekrar kullanmaktan kaçının.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar
Motosikletinizde ya da aracınızda mutlaka kullanım kılavuzunda belirtilen tipte fren hidrolik sıvısı kullanın.
Fren sistemindeki lastik parçalara ve contalara zarar verebileceği için eğer kullanım kılavuzunda özellikle belirtilmemişse silikon bazlı yağ kullanmaktan kaçının.
DOT 3, DOT 4 ve DOT 5.1 tipindeki yağların motorunuzun boyalı ve plastik aksamı ile deri ve gözünüze temasından özellikle kaçının. Sıçramaması ve dökülmemesi için azami dikkat gösterin.
Fren hidroliği ile çalışırken eldiven ve koruyucu gözlük kullanmayı unutmayın.
Bir üst seviye fren hidroliğine geçiş aşamasında kesinlikle sisteminizi tamamen temizletin.
Tüm hidrolik ve hava sistemiyle çalışan fren sistemlerinde westinghouse sistemi bulunmaktadır. Westinghouse binek araçlarda motor kaputunun sol arka kısmındadır. İlk bakışta bu silindirik ve önünden körüklü bir çubuk ile çıkmış bu malzeme direksiyon miline bağlı gibi gözükse de asıl görevi fren pedalından gelen basıncı, içersinde bulunan hava körüğü sayesinde fren hidroliğini sıkıştırmaktır. Peki, sadece bununla mı kalıyor? Elbette hayır. Fren hidroliği westinghouse dan aldığı baskıyı çoğu zaman çelik çubuk borular (modifiye ve yüksek performanslı araçlarda titanyum alaşımlı su çeliği karışımlı borular kullanılır) vasıtasıyla fren balataları üzerindeki pistonlara iletirler. Westinghouse dan gelen basınç hiç güç kaybetmeden fren pistonlarına iletilerek doğru frenlemenin yapılması sağlanır, fren pedalına ne kadar basınç uygulanırsa aynen fren pistonlarına, baskıyı alarak 2 yana veya dıştan içe olarak fren balatalarına iletir. İşte bu iletim esnasında baskıya maruz kalan hidrolik yağı sıkışarak ısı açığa çıkarır, ısınan hidrolikte zamanla motor yağlarımız gibi seyrelmeye, özelliğini kaybetmeye ve çelik hortumlardan gelen nem ile özelliğini yitirmeye başlar.
Kaynak : Wikipedia (http://www.wikipedia.org) ve çeşitli konulardan yardım alarak düzenlemiştir.